ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ЧЕРНА ГОРА
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
Zagreb-2015_07
БУДВА - 2017
Zagreb-2015_07
УЛЦИН - 2017
Zagreb-2015_07
Bar - 2017
Най-малката Балканска страна е Черна гора (Montenegro).  тя е 12 пъти по-малка от България, населението й е около 700 000 души, населяващо само 12% от цялата страна. Всички останали 88% са заети от необятни и красиви планини, езера, реки и гледки, които са поредното доказателство, че Балканите са най-вълшебното място на Земята
Валутата на страната е евро. Тук най-лесно се спрявяхме. Цените са като в България, но в евро.
Хората са много любезни, но не си дават хич зор. Дори Йоана се издразни на сервитьора в Бар :) , което си е много показателно. То всъщнос това си е нешо характерно, затова и
„10 Божи заповеди за черногореца” се продават като картички на няколко езика и са сред най-популярните сувенири. и ние си купихме такъв магнит.
най-любима ми е:

"Знаете ли защо до леглото на черногореца има стол? За да може, като стане от сън да поседне и да почине."
Езикова бариера практически няма. Те говорят сръбски, ние български и всичко "йе у реду". Ако нещо ги гледаш нерабиращо ти го носят направо :). така в едно заведени си бяхме поръчали калмари. Идва жената няма калмари има нещо друго, показва обяснява, накрая отива във фризера и се връща със скариди :)
Направи ни впечатление, че масово по заведенията се предлага основно сръбска скара и италианска кухня. Всъщност Черна гора е последната държава отцепила се от бивша Югославия и то не толкова отдавна -  през 2006г., което обяснява майсторлъка на сръбската скара, а пък през 1941г. Черна гора е окупирана от италианци, което очевидно остава своя отпечатък в кухнята. Пиците са много популярни и вкусни. И пак като в Италия - еспресото и сладоледът са на ниво. Близостта със сърбите също си казва думата - навсякъде се предлага и „роштиль” - прословутата Лесковацка скара.

Всъщност от това пътуваме за нас най- на сърце ни е Черна гора. 
Montenegro