ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ПАРИЖ - СТОЛИЦАТА НА СВЕТА  ЮНИ 2009г.

във връзка с традицията ни всяка година около годишнината ни от подписването (29 юни) да си правим екскурзия извън България. За тази година се спряхме на Париж, а маршрута който за сега си харесахме е този: Залцбург, Австрия Мюнхен, Германия Париж, Франция Прага, екскурзията е 10 дневна с автобус. Абсолютно една и съща програма по посоченото направление предлагат от               
                       и от                     , а ето и програмата:

Ден 1 - Отпътуване от София от площад „Александър Невски” (началото на улица „Оборище”) в 16.00 ч. по маршрут Белград - Загреб – Любляна - Залцбург.
Ден 2 - Пристигане в Залцбург около обяд. Настаняване. Пешеходна разходка в стария град (минимум 1 ч.): дворецът "Мирабел" - лятна резиденция на залцбургските архиепископи; "Хоензалцбург" - символ на Моцартовия град, най-голямата напълно запазена крепост в Средна Европа; “Капителплац”, манастирът "Св. Петър", Катедралата - духовният център на града; “Резиденцплац”, “Моцартплац”, “Алтермаркт”; улица “Гетрайдегасе” с Къщата на Моцарт, където е роден великият композитор - необходимо е ползване на градски транспорт. По желание – посещение и дегустация на бира в „Stiegl“- най-голямата пивоварна в Австрия, която произвежда бира от 1492 г. Свободно време. Нощувка.
Ден 3 - Закуска. Отпътуване за Мюнхен - столица на провинция Бавария. Пешеходна разходка (минимум 1 ч.): "Мариенплац" с колоната на Дева Мария; Старото кметство, където днес се помещава Музеят на играчките; Новото кметство - изключително творение на строителството; църквата "Фрауенкирхе", превърнала се в символ на Мюнхен; Старата и Новата резиденция; "Хофбройхаус" - най-популярната "бирена институция" в Мюнхен. Свободно време за шопинг или посещение на Дойчес Музеум - най-големият музей на техниката. По желание и предварителна заявка – посещение на завода на BMW, където ще надникнете зад кулисите на автомобилния гигант – необходимо е ползване на градски транспорт. Отпътуване за Париж късно вечерта.
Ден 4 - Пристигане сутринта в Париж - "Градът на светлината" и всепризнат световен център на модата. Разходка на хълма Монтмартър, който с бохемския си начин на живот привлича художници и писатели, чието присъствие превръща района в основен център на артистичната и литературна дейност в Париж: църквата "Сакре Кьор", издигната, за да се изпълни обетът, даден от множество парижки католици след катастрофалната Френско-пруска война през 1870-1871 г.; площадът на художниците "Тертър", където гъмжи от кафенета, ресторанти и художници-портретисти. Разходка с панорамно корабче по Сена около историческите острови Ла Сите, на който е основан Париж през 3 век пр. Хр., и Сен Луи - по-малкият от двата острова, създаващ почти провинциална атмосфера и спокойно място за разходка. Посещение на Айфеловата кула. Настаняване. Нощувка.
Ден 5 - Закуска. Панорамна обиколка на Париж с местен екскурзовод (минимум 3 ч.): Парижката "Света Богородица" - едно от най-великолепните постижения на готическата архитектура; Латинският квартал, наричан така поради факта, че до Революцията студентите и професорите им са комуникирали единствено на латински; Сорбоната - най-прочутият парижки университет, основан през 1253 г. като колеж за 16 бедни студенти по теология; Пантеонът, превърнат през 1791 г. в мавзолей за "великите хора от епохата на Френската революция" като Виктор Юго, Емил Зола, Волтер и Жан-Жак Русо; Домът на инвалидите, построен през 17 век от Луи XIV с цел там да бъдат настанени 4000 пострадали ветерани; Люксембургската градина с Люксембургския дворец, където сега заседава Сенатът; площад "Конкорд", на който за пръв път е издигната гилотината и където по ирония на съдбата са обезглавени самият крал Луи XVI, съпругата му Мария Антоанета и Робеспиер; Мадлената, построена в стил гръцки храм и осветена през 1842 г.; Гранд Опера, проектирана през 1860 г. от Шарл Гарние, за да претвори величието на Наполеонова Франция; площад "Вандом", в средата на който се намира високата 44 м колона, изградена от каменно ядро, върху което спираловидно е излян бронзът на 1250 оръдия, пленени от Наполеон в битката при Аустерлиц; хотел "Риц"; булевард "Шан-з-Елизе", свързващ площад "Конкорд" с Триумфалната арка; Триумфалната арка - втората най-известна парижка атракция, чието строителство започва през 1806 г. по нареждане на Наполеон в чест на блестящите му победи; авенюто на милиардерите "Фош", площад “Трокадеро” и Айфеловата кула. По желание: посещение на Лувъра с местен екскурзовод - най-големият музей на изкуствата в Европа, чиято най-прочута творба без съмнение е "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. По желание – вечеря в традиционно френско бистро. Свободно време до 22.00 ч. Нощувка.
Ден 6 - Закуска. По желание - полудневна екскурзия с местен екскурзовод до Версай - дворецът на Краля Слънце - Луи XIV и политическа столица на страната и резиденция на кралския двор от 1682 г. до 1789 г.: Големите апартаменти и Огледалната зала. Разходка в градините на замъка (при хубаво време). Свободно време до 20.00 ч. по авенюто на лукса и нощния живот "Шан-з-Елизе". Нощувка.
Ден 7 - Закуска. Свободен ден в Париж с възможност за пешеходна разходка в центъра: историческият остров Ла Сите - люлката на Париж; "Парижката Света Богородица"; Латинският квартал или по желание посещение на Евродисниленд - необходимо е ползване на градски транспорт. Отпътуване за Прага в 20.00
Ден 8 - Пристигане в Прага около обяд - всепризнатата перла в короната на Централна Европа. Настаняване. Пешеходна разходка в центъра на Златния град, който от 1992 г. е включен в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО - необходимо е ползване на градски транспорт. По желание и предварителна заявка – вечеря в ресторант-пивоварна “U Fleku”, произвеждащ собствена бира от 1499 г. Нощувка.
Ден 9 - Закуска. Пешеходна обиколка на Прага с местен екскурзовод (минимум 3 ? ч.): Храдчани - Пражки храд - най-важният символ на Бохемия и седалище на Президента, комплекс от дворци, църкви, базилики, кули и градини, грандиозната готическа катедралa "Свети Вит", Златната уличка с дома на Кафка и кулата "Далиборка", използвана в миналото като затвор; Мала страна - бароковата църква от 18 в. "Свети Николай"; Карловият мост с многобройните статуи и улични музиканти; Старе место - старият градски площад с Кметството и световноизвестния часовник от 15 век, издигнати в чест на придобития тогава статут на кралска резиденция. Разходка по Вацлавския площад - център на търговския, обществен и културен живот на Прага. По желание и предварителна заявка - круиз по река Вълтава с включен обяд. Свободно време. Отпътуване за България в 19.00 ч.
Ден 10 - Пристигане в София на площад „Александър Невски” (началото на улица „Оборище”) в късния следобед.

"Пососка"
Бохемия
НАЗАД към "ПО - СВЕТА"