Pablo Software Solutions СЕМЕЙНА ИДИЛИЯ - ЦВЕТИНИ ВЪЛНЕНИЯ
www.topalski.info
www.topalski.info
РАЗМИСЛИ
 
Из "В сянката на краля Слънце"

Най-странното в живота е, че той предлага, колкото добри случаи, които не трябва да се изпускат, толкова и измамни поводи, за надежда, които не трябва да се приемат. Човек гради своята съдба успешно повече като отказва отколкото като приема. Трудността е без съмнение в това да различиш със сигурност истински щастливите случайности от привидните шансове за успех. Колкото пъти съм бивала несигурна, винаги съм вярвала, че най-малко се излъгва човек когато следва своето първо  чувство, така случи ли се да сгреши поне не съжелява изцяло."

"Успехът не се преподава, всеки живот е единствен по рода си, всяка съдба неповторима, без образци в миналото и копия в бъдещето. Ако имаш амбицията да се издигнеш до завидно положение в обществото, мога само да ти препоръчам да не допуснеш никакви грешки. Зная, този съвет не се отличава с голяма оригиналност, но ако е истина, че престъпленията се заличават с времето, то грешките рядко се прощават. Предпочитай сянката пред светлината - на тъмно, погрешните стъпки се забелязват по - трудно; и падай възможно най-рядко, но ако ти се случи да паднеш, не се натъжавай, вайканията са изгубено време, което би могла да използваш по - добре за да се изправиш. Защото ще грешиш? Човек никога не достига до върховете такъв, какъвто е тръгнал. Трябва да се нагаждаш във всякакви обстановки, когато е необходимо, маниери, приятелство, дори миналото си и накрая рано или късно да продадеш частица от душата си на дявола. Бъди честолюбива щом трябва. Съгласна съм изменяй на приятелите си, на любовниците си, на принципите си, но заклевам те не изменяй на себе си, уважавай представата, която имаш за собствената си личност и нека наклоностите ти към лоша слава, щом не можеш да победиш не пропъдят напълно  стремежа, които имаш към добротата. Пази се най-вече да не отиваш твърде далеч, в онова унижение, което при честолюбивите без добър произход е предпоставка за постигане на благоволението. Свеждай поглед, но дръж високо глава. Същевременно не забравяй, че верността към себе си може да стигне до там, че да изисква постоянство в приятелствата и убежденията. Що се отнася до мен, че макар да съм променила, издигайки се някой свой маниер, никога не съм изменила на сродник или на приятел, и то не поради някакви схаващания за добродетелността, а защото чувставата ми към тях бяха твърде  неотделима част от моята личност, за да мога да им изменя, без да изменя на самата себе си.
Какво друго да ти кажа, което да ти е полезно на този свят? Че за успеха на своите начинания човек може да се надява малко на Бога и много на себе си, но не трябва да разчита на никого другиго. И трябва ли да ти припомня, че не рискуваш много когато предполагаш винаги  по - лошото. Пазете се от надеждата, казваше кралят - тя е лош водач. Бих добавила., обаче че от друга страна, и прекомерната меланхилия не е най-добрият съветник. Тя тръгва винаги от една неправилна преценка за хората. Те наистина не са добри, но са твърде непостоянни, за да бъдат винаги лоши. Колкото до Съдбата, тя е най - променлива, че когато е явно не доброжелателна, имаме всички основания да вярваме, че няма да е такава за дълго... И накрая, човек може да привикне да се радва на лошото, като си помисли, че при първите стъпки на едно начинание Провидението ни учи по - добре чрез някой несполуки, отколкото чрез лесния успех.
Всички тези разсъждения разбира се не са нови и аз не претендирам, че правя откритие за тях.
Прозорлив поглед към света, поглед без разсъждения, упоритост без отстъпки, усилие,  упражнявано без прекъсване в пълна самота. С тези качества ще постигнеш славата и величието. Не ти обещавам щастие, но щастието не е цел. Ако то се превърне в цел за теб, аз не бих могла да ти посоча средства за постигането й. Зная, единствено, че щастието не е награда за правилно избрана линия на поведение и невинаги увенчава усилието. В най-добрия случай го придружава понякога, като допълнителна неочаквана милост - "щастието не е  награда за добродетелите ни, то е в самото притежание на тези добродетели".
Из "Петата планина - роман за неизбежното"

"Тази история, се бе предавала от поколение на поколение, за да не забравя никой, че понякога трябва да се опълчи срещу самия Бог. Има моменти когато всеки човек бива сполетян от някакво нещастие, като например да бъде разрушен градът му, да почине детето му, да го обвинят несправедливо, да се разболее и да остане недъгъв за цял живот ... В този момент Господ го предизвиква да се опълчи срещу Него и да отговори на въпроса му: "Защо си се вкопчил в това толкова кратко съществуване, изпълнено със страдание? Какъв смисъл има да се бориш?  И тогава тези, които не могат да отговорят на въпроса, се съгласяват с Него. Но има хора, които търсят смисъла на съществуването си. Те смятът, че Господ е несправедлив, и са готови да възстанат срещу собствената си съдба. Тогава от небето се спуска огън - не огънят, който убива, а този който разрушава старите стени и разкрива пред всяко човешко същество, неговите истински възможности. Малодушните никога не оставят този огън да пламне в сърцата им. Единственото, което искат е нещата да се върнат към старото положение, за да могат да продължават да живеят и да мислят така както са свикнали. Ала храбрите подпалват старото и изоставят всичко, дори и Бог, за да продължат напред, а макар и с големи душевни страдания.
Храбрите винаги са упорити.
Господ се усмихна от небето. Точно това искаше Той - всеки сам да поеме отговорността за собствения си живот. В края на краищата, бе дал на чедата си най-хубавия от всички дарове: способността да избират и да решат как да постъпят.
Само мъжете и жените със свещен огън в сърцата  дръзваха да се опълчат срещу него. И само те знаеха обратния път към неговата обич, защото накрая винаги разбираха, че нещастието не е наказание, а предизвикателство"
"Една голяма котка, видяла малко котенце да си гони опашката и го попитала: "Защо си гониш опашката?" Котенцето отвърнало: "Научих се, че най-доброто нещо за котката е щастието, и че щастието е моята опашка. Затова я гоня. Уловя ли я ще бъда щастлив." Старата котка казала: "Синко и аз се занимавах с проблемите на Вселената. И аз смятах, че щастието е в опашката ми. Но забелязах, че винаги, когато я подгоня, тя бяга от мен, а когато си гледам работата, тя ме следва навсякъде."
Ако си тъжен  най-добобрият лек е да научиш нещо. Това е единственото нещо, което никога не ти изменя. Можеш да остарееш и тялото ти да изнемощее, но можеш и да лежиш буден и да се вслушваш в разстроиството на вените си, можеш да тъгуваш по единственат си любов, можеш да виждаш около себе си света опустошен от зли безумци или да съзнаваш, че честта ти е стъпкана в дебрите на още по долните умове. Единственият лек тогава е да учиш. Научи защо се върти света  и какво го върти. Това е единственото нещо, което умът не може никога да изчерпи, към което не може никога да охладнее, от което не може никога да бъде измъчван и да се страхува,  и в което не може никога да се съмнява и което и да помисли, че ще забрави. Най - подходащото за теб е да учиш. Помисли само колко много неща има да се учат - чиста наука, единствената възможна чистота. За един човешки живот, можеш да изучиш астрономия, за три живота - естествената история, за шест - литературата. И чак след като си посветил милион живота на биологията, медицината, теокритизма, географията, историята и икономиката, тогава вече можеш да се заемеш  да изработиш колелото на каруцата от подходящо дърво или да прекараш 50 години като се учиш как да започнеш да се учиш да побеждаваш противника си във фехтовката. След това отново можеш да се заемеш с математиката, докато дойде време за да се научиш да ореш."

"Може би причината е в това, че родителите ни са грешили и се страхуват да не повторим грешките им. Или пък никога не са грешили и няма да знаят, как да ни помогнат, ако изникне някакъв проблем".

" Човек е роден, за да изневерява на съдбата и. Бог поставяше неизпълними задачи, пред човешките сърца. Защо го правеше? Мoже би за да се продължи традицията".

" - Дори и за да разбираш думите на ангелите. Толкова много искаме да разговаряме с тях, че не чуваме това, което те ни казват. Да се слуша никак не е лесно. В нашите молитви винаги се стремим да кажем къде сме сгрешили, или пък какво бихме желали да се случи. Ако всичко това, вече е известно на Господа и Той понякога ни кара само да чуем това, което Вселената ни казва. И да имаме търпение."

"Винаги трябва да знаеш, кога приключва един етап от живота ти. Ако упорстваш да го продължиш повече от необходимото, ще изгубиш радостта и смисъла от всичко останало. Освен това рискуваш да си навлечеш Божия гняв."

"Силата на Човека се крие в това, че разполага със властта да взема решения."
КРАСИ
започва се
детски спомен жив
коли
филми
празници и снимки
ЦВЕТИ
.... и такааа...
свободно време
идейки
размисли
изпробвано
празници и снимки
ЙОЙО
започни
бебешки историй
бебешки речник
занимания
празници
снимки
МЕГИ
започни
за мен
бебешки му работи
занимания
празници и веселие
снимки
Какво ли ми се върти в главата?
[за Паулу Коелю]
за Пламен, който свърза Паулу Коелю предимно с тъпите манекенки. Най-отдолу има няколко откъса от няколко негови книги.
[още от Паулу Коелю]